Seizoenseinde

Met het WK in Lake Placid is het seizoen ten einde gekomen. Er zijn geen belangrijke wedstrijden meer en de meeste banen gaan langzaamaan dicht. Helaas niet de beste afsluiter van het seizoen. Ik kwam niet verder dan een 22e plaats. In mijn eerste run heb ik een grote fout gemaakt waar ik veel tijd ben verloren (23e tijd). De tweede run was een stuk beter, slechts wat kleine foutjes maar geen goede tijd (21e). De derde run was niet onaardig, ook hier een paar kleine schoonheidsfoutjes. Dit leverde een 18e tijd op en nieuw persoonlijk record op deze baan. Ook op de start heb ik weer een persoonlijk record neergezet. Het geeft in ieder geval aan dat ik nog steeds progressie maak! Maar het blijft erg vervelend om achteraan in het veld te eindigen. Voor volgend jaar is er veel werk te doen. In ieder geval gaan we kijken naar materiaal. Afgelopen seizoen een paar keer pech gehad met het materiaal, waardoor ik slechte resultaten heb behaald. Zo is bijvoorbeeld het frame verbogen geweest en ook nu heb ik nog mijn twijfels of het frame wel recht is! Genoeg werk te doen dus van de zomer! Ik kan terug kijken op een seizoen waarin ik veel progressie heb gemaakt. Qua resultaten is dit lang niet altijd terug te zien, maar wel in mijn tijden en de tijdsachterstand die ik heb op andere sleeers. Daarnaast is het hele skeletonveld bij de dames een flink stuk sterker geworden dit jaar! Er is nog steeds veel ruimte voor progressie en ik weet zeker dat ik volgend jaar goede resultaten neer ga zetten!

Canada

De laatste twee wedstrijden hebben plaatsgevonden in Canada. De eerste in Whistler op de Olympische baan van Vancouver en de tweede in Calgary de Olympische vaan van 1988.

Whistler is een baan die mij altijd goed heeft gelegen! Het is een baan met zeer hoge snelheden en een paar agressieve bochten waar hard gestuurd moet worden! Vooraf aan de wedstrijd waren er nog een extra trainingsdagen ingelast. Altijd fijn om extra te mogen trainen! Wat wel lastig was, is dat ze de ijscondities niet de hele week gelijk hielden. Omdat na de extra trainingsdagen er ook bobslee was en er daarbij veel nieuwelingen waren op deze “gevaarlijke” baan was er besloten om het ijs langzamer te maken. Ook wij moesten daarom trainen op langzamer ijs, wat toch best lastig is als je dat niet gewend bent doordat je anders moet sturen. Gelukkig was het ijs de laatste trainingsdag en met de wedstrijd wel snel! Snel genoeg om een nieuw snelheidsrecord voor mezelf neer te zetten!  135,92 km/h, ook heb ik 4 tiende van mijn persoonlijk record in Whistler afgehaald en 4 honderdste van mijn starttijd. Na de eerste run lag ik op een 11e plaats, slechts 3 honderdste verwijderd van een top 10 positie. In de 2e run helaas een foutje gemaakt waardoor ik op een 14e plek ben geëindigd.

Daarna was het tijd voor Calgary, een baan waar ik slechts 8 runs gehad had in het verleden.  Ervaring mist dus nog een beetje op deze baan. Dat bleek ook tijdens de trainingen en wedstrijd zo te zijn. Helaas ben ik niet verder gekomen dan een 21e plaats.

Na de wedstrijd is er een week rust voor het WK begint. Deze week hebben we wel nog een paar extra trainingsruns gehad in Calgary, wat zeker geen kwaad kan omdat mijn ervaring nog mist op deze baan! Tijdens deze trainingen ben ik flink vooruit gegaan!  Zoveel zelfs dat ik tijdens deze trainingen een persoonlijk record heb gesleed!! Jammer dat de wedstrijd niet een weekje later was! Maar voor de volgende keer weet ik nu wat ik moet doen op deze baan! Daarnaast hebben we een aantal zware fysieke trainingen afgewerkt. Ook hebben we wat tijd gehad om Calagary en omgeving een beetje te verkennen. Voordat het WK begint hebben we nog een paar vrije dagen in Lake Placid. Alhoewel, vrij….een paar dagen waarop we niet afdalen, maar uiteraard wel fysieke trainingen doen.

 

Weer een goed resultaat

Dat het resultaat in Winterberg geen toeval was is deze week gebleken. Dit keer waren we in Altenberg voor de vierde World Cup wedstrijd, gecombineerd met het Europees kampioenschap. Altenberg staat bekend als een van de moeilijkste banen waar het vooral om de stuurkunsten gaat. Vooral bocht 4 en bocht 10 (kreisel) zijn erg tricky en kunnen tot crashes leiden.

Afgelopen jaren vond ik deze baan erg lastig, maar na hier in het voorseizoen te hebben getraind en goede tips te hebben gekregen van mijn coach begon ik deze baan steeds meer onder controle te krijgen!

Dit heeft geleid tot een 5e plaats op het EK en een 11e plaats in de World Cup! Ik ben erg blij met dit resultaat en hoop dit de komende wedstrijden te kunnen vasthouden! Mijn run was niet perfect, dus wie weet is er zelfs nog meer mogelijk! Ook heb ik nog een mooie medaille en beker mee naar huis gekregen!

Teleurstelling

De afgelopen twee World Cup wedstrijden zijn geen succes geweest. Te beginnen met de World Cup in Konigssee. Tijdens de trainingen heb ik hier 2 crashes gehad uit kreisel (360 graden bocht). Deze stond erg lastig dit jaar, ik was dan ook zeker niet de enige! Tijdens de wedstrijddag is zelfs Martins Dukurs, de ongeslagen man voor meer dan een jaar gecrasht.

Deze crash heb ik weer snel uit mijn hoofd gezet, maar toch bleven de tijden erg tegenvallen, ook tijdens de wedstrijd. De coach dacht in eerste instantie dat het kwam door teveel sturen om nog een crash te vermijden. Maar na de wedstrijd terug te hebben gekeken en de tussentijden te analyseren bleek er iets anders aan de hand te zijn. Door de crash was het frame van de slee verbogen waardoor ik nu in plaats van 14cm mes op 21cm aan het sleeën was.  Hoe meer mes, hoe meer je afremt. Vandaar dat ik dan ook de hele weg tijd heb verloren en met een goede run toch slecht op een 22e plaats ben geëindigd.

In St. Moritz hebben we het sleeprobleem verholpen en had ik alle vertrouwen in een goed resultaat. De trainingen gingen super en waren zeker top 10 waardig! Op de wedstrijddag was er sprake van flinke sneeuwval, maar de baan werd goed geveegd. Alleen bij de start had ik de pech dat er toch nog aardig wat sneeuw in het spoor lag en ik slechts een 19e starttijd had.  Vervelend, maar geen ramp want het is een lange baan dus de start is minder belangrijk. Ik was erg goed onderweg en lag bij de 3e tussentijd al 9e! Helaas heb ik daarna een hele grote stuurfout gemaakt waardoor ik heel veel snelheid ben verloren en weer op een 22e plaats ben geëindigd. Ik baal hier ongelofelijk van, want de bocht waar ik de stuurfout maakte was juist de bocht waar ik de hele week in training veel snelheid maakte en een aantal plaatsen inliep. Zware teleurstelling dus, maar wel het vertrouwen gekregen dat een top 10 klassering erin zit dit seizoen!

12e plek in Winterberg!

In La Plagne uiteindelijk geëindigd op een 18e plek. Hier was ik zeker niet tevreden over! Mijn runs waren zeker niet slecht, maar tijden vielen zwaar tegen, waarschijnlijk een verkeerde keuze van runners of verkeerde set-up van de slee voor die baan. Dat is het probleem van een nieuwe baan, je hebt maar een paar runs om de baan te leren en de juiste set-up te vinden. Dit is dus duidelijk te weinig gebleken.

Na La Plagne was het tijd om wat dichter bij huis te gaan sleeën, namelijk in Winterberg! Toch altijd een van mijn favoriete plekken om te sleeën omdat de familie dan altijd komt aanmoedigen!

Deze week was ook de sprintcoach van de Britten aanwezig om aan onze start te werken. Mijn start viel de eerste twee wedstrijden zwaar tegen. Vorig jaar zat ik meestal in de top 5, afgelopen twee wedstrijden slechts rond de 14e plek. De sprintcoach zag echter een flinke fout in mijn techniek die er deze zomer is ingeslopen. Door deze aanpassing in de techniek te doen startte ik meteen 0.1s sneller! Op de wedstrijddag had ik nu dan ook weer de 3e starttijd! Jammer dat deze fout er niet eerder is uitgehaald.

Het weer in Winterberg was alleen niet ideaal om te sleeën. Veel regen en sneeuw. Ook op de wedstrijddag was er ’s ochtends een flinke sneeuwbui. Sneeuw kan grote invloed hebben op de resultaten en een wedstrijd moet natuurlijk wel eerlijk zijn dus vandaar dat er is gekozen om de eerste run af te lassen. Gelukkig werd het weer beter en stopte het met sneeuwen zodat we op de tijd met de tweede run konden starten voor onze wedstrijd. Het veld zat verassend dicht bij elkaar! Ik ben geëindigd op een 12e plek, slecht 0,41s achter de snelste. Ik had een goede run op een klein foutje na bij de eerste bocht, deze heeft mij waarschijnlijk een top 10 positie gekost. Maar ik ben zeker tevreden met mijn 12e plek, zo hoog ben ik nog niet geëindigd. Maar voor de toekomst zit er nog meer in!

MENU

Inschrijven nieuwsbrief

Hoofdsponsoren

Eurotech

Twitter

Random Image

20111216wi021.jpg